دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 39-30 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار، گروه روانشناسی، دانشکدهی علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
چکیده:   (749 مشاهده)
مقدمه و هدف: مهاجران بیشتر در معرض تجربه ی اختلال علائم جسمانی قرار میگیرند؛ زیرا آنها اغلب وقایع آسیبزا و استرس زایی را  قبل و پس از مهاجرت تجربه میکنند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ویژگیهای جمعیتشناختی با شدت علائم جسمانی مهاجران ایرانی ساکن آلمان انجام شد.

روش کار: این پژوهش مطالعهای توصیفیهمبستگی و مقطعی بود که برای بررسی رابطه ی بین ویژگیهای جمعیتشناختی و شدت علائم جسمانی مهاجران ایرانی ساکن آلمان در تابستان سال 1402 انجام شد. در این مطالعه، 253 نفر از مهاجران ایرانی ساکن آلمان از طریق تکمیل پرسشنامه ی آنلاین مشارکت کردند. پرسشنامه شامل دو بخش اطلاعات جمعیتشناختی (شامل سن، جنسیت، وضعیت تأهل، تحصیلات، شغل، تلسط به زبان انگلیسی و آلمانی، نحوهی مهاجرت و مدتزمان اقامت) و پرسشنامهی پانزدهسؤالی علائم جسمانی مستخرج از پرسشنامهی سلامت بیمار اشپیتزر و همکاران (1999) بود. داده های بهدستآمده از طریق نرمافزار SPSS 26 و با استفاده از آمار توصیفی و روش¬ رگرسیون گامبهگام تجزیهوتحلیل شدند.

یافتهها: شرکت کنندگان شامل 155 نفر زن و 98 نفر مرد، دارای میانگین سنی 15/35 و انحراف معیار 95/6 بودند. میانگین علائم جسمانی در گروه های زنان (97/8)، طلاقگرفته ها (9/10)، تحصیلات دیپلم و کمتر (33/9)، افراد بیکار (39/9)، افراد مسلط به زبان انگلیسی در حد پایه (75/9) و آلمانی (96/9)، مهاجرت از طریق پناهندگی (91/9) و مدت اقامت شش ماه (89/8) از سایرگروه ها بالاتر بود.  مدل رگرسیونی مورد بررسی در پنج گام، متغیر های تلسط به زبان آلمانی، جنسبت، تسلط به زبان انگلیسی، نحوهی مهاجرت و تأهل را برای پیش بینی شدت علائم جسمانی شناسایی کرد. ضریب همبستگی  چندگانه 63/0 و ضریب تعیین (R2) نیز 40/0 به دست آمد که بیانگر این است که ویژگی های جمعیت شناختی میتوانند 40 درصد از تغییرات علائم جسمانی مهاجران را تبیین کنند.

نتیجهگیری: توجه به ویژگیهای جمعیتشناختی افراد در مطالعه و درمان علائم جسمانی امری ضروری محسوب می شود. در نظر گرفتن پیشینهی فردی و اجتماعی و وضعیت کنونی فرد مهاجر، مبنایی برای هدایت بهتر خدمات بهداشتی و درمانی خواهد بود.

 
متن کامل [PDF 407 kb]   (261 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.