دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 28-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران
چکیده:   (672 مشاهده)
مقدمه و هدف: مواجهه با دود دست دوم دخانیات بروز بیماریهای قلبی، سرطان و سایر بیماریها را تسهیل میکند، هدف این مطالعه تعیین میزان مواجهه با دود دست دوم دخانیات و عوامل مرتبط با آن در بین دانشآموزان متوسط دوم شهر زاهدان در سال 1401 است.

روش کار: در این مطالعه، 640 دانشآموز مقطع متوسطه دوم در شهر زاهدان با شیوه نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها یک چکلیست اقتباسی از پرسشنامه جهانی بررسی مصرف دخانیات (Global Youth Tobacco Survey) بود. تمامی چکلیستها به صورت حضوری و با مصاحبه جمعآوری شد. تجزیه تحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آزمونهای آماری کای اسکوئر، t مستقل و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری 05/0 انجام گردید.

یافتهها: در مطالعه حاضر 640 دانشآموز با میانگین سنی 77/0 ± 00/17 سال موردبررسی قرار گرفتند که 2/45% پسر بودند. 4/58% دانشآموزانِ موردبررسی در مواجهه با دود دست دوم دخانیات قرار گرفته بودند. جنسیت، نوع مدرسه، نوع منزل، محل سکونت، محل زندگی و وجود بیماری تنفسی، ارتباطی با مواجهه با دود دست دوم نداشت. نمونههایی که با دود دست دوم دخانیات مواجه شده بودند در بین دانشآموزان ساکن در حاشیه شهر و قومیت بلوچ بهصورت چشمگیری بیشتر دیده شدند (05/0>P). مهمترین پیشبینی کنندههای مواجهه با دود دست دوم دخانیات بر اساس مدل رگرسیون لجستیک چندگانه، سابقه مصرف دخانیات پدر و مادر و بیسوادی مادر بود (05/0>P).

نتیجهگیری: مواجهه با دود دخانیات در نوجوانان شهر زاهدان به نسبت بالا است و به نظر میرسد سطح سواد و وضعیت اقتصادی در میزان مواجهه دخیل هستند.

 
متن کامل [PDF 657 kb]   (199 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.