دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 26-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


کارشناس ارشد، گروه بهداشت حرفهای، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (1655 مشاهده)
مقدمه و هدف: مواجهه با منگنز ناشی از فرایند جوشکاری ممکن است موجب ابتلا به بیماریهای گوناگونی شود. این مطالعه با هدف بررسی غلظت منگنز حاصل از فرایند جوشکاری در منطقه تنفسی کارگران کارخانه سولهسازی شهرستان آمل انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی است. 35 نفر از جوشکاران کارخانه سولهساری شهرستان آمل (مورد) و 35 نفر از شاغلان واحدهای اداری (شاهد) در این مطالعه شرکت کردند. غلظت ذرات قابل استنشاق و غلظت منگنز در فیومهای جوشکاری به ترتیب با استفاده از روشهای استاندارد NIOSH-0600 و NIOSH-7300 اندازهگیری شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 25 و روشهای آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (مربع کای دو، ضریب همبستگی SPearman و آزمون رگرسیون) تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: میانگین مواجهه جوشکاران با ذرات قابل استنشاق و منگنز در فیوم جوشکاری به ترتیب 1/2±2/4 و 0/83±0/15 میلیگرم بر مترمکعب بود. حداکثر غلظت ذرات قابل استنشاق و منگنز در فیوم جوشکاری به ترتیب 6 و 36/0 و حداقل 7/0 و 04/0 میلیگرم بر مترمکعب بود. بین میانگین غلظت ذرات و غلظت منگنز در فیوم جوشکاری در بین دو گروه کمتر و بیشتر از حد مجاز مواجهه و همچنین غلظت ذرات قابل استنشاق و غلظت منگنز در فیومهای جوشکاری ارتباط معنیداری وجود داشت (0/001>P).
نتیجهگیری: میزان مواجهه تمام جوشکارن با منگنز فیوم جوشکاری بیشتر از حد مجاز بوده است؛ بنابراین، انجام اقدامات کنترلی فنی، مهندسی و مدیریتی برای کاهش مواجهه با منگنز پیشنهاد میشود
متن کامل [PDF 1075 kb]   (664 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.