دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 114-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار، گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، پژوهشکده اعتیاد، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران، ساری، ایران
چکیده:   (1445 مشاهده)
مقدمه و هدف: سوسریها به علت سازگاری زیاد و تولیدمثل سریع باعث فساد مواد غذایی، انتقال مکانیکی پاتوژنها، اضطراب روانی و واکنشهای آلرژیک تنفسی در انسان میشوند. هدف از نگارش این مقاله، معرفی روشهای اصولی و کارآمد برای مدیریت صحیح کنترل سوسری‌‌ها در اماکن انسانی و ارائه میزان کارایی این روشهاست.
روش کار: برای نگارش این مقاله، ابتدا با استفاده از کلیدواژههای کنترل سوسری آلمانی، کنترل سوسری نوار قهوهای، مدیریت تلفیقی سوسریها، کنترل آفات شهری، طعمه جاذب مسموم و مقاومت سوسریها، مقالات مربوطه از پایگاههای Google Scholar، ScienceDirect، Scopus، Pub Med، Web of Science، Medline و SID استخراج و بررسی اولیه شدند. درنهایت با حذف مقالات تکراری و غیرکاربردی، 66 مقاله منتشرشده بین سالهای 1977 تا 2021 انتخاب و از آنها در تشریح اهداف این مطالعه استفاده شد.
یافتهها: نتایج منتشرشده از مقالات در سالهای اخیر، بهترین رویکرد را در کنترل سوسریها، اجرای برنامههای مبتنی بر استراتژی کنترل تلفیقی سوسریها بیان کردهاند. در این استراتژی، ارتقای سطح آگاهی کارکنان و نیروهای خدماتی با استفاده از تجهیزات کمکآموزشی و برگزاری دورههای آموزشی تأثیر قابل توجهی در پیشگیری از آلودگی به سوسریها دارد. در بین روشهای کنترل، استفاده از فرمولاسیونهایی با کمترین سمیت، کارایی قابل توجهی را در کنترل سوسریها از خود نشان داده است. در این میان، کاربرد طعمه جاذب مسموم بهویژه بهصورت ژل توانست در کمتر از یک هفته جمعیت سوسریها را به صفر برساند. از مزایای این فرمولاسیون، استفاده هدفمند از حشرهکشها، کاهش مقاومت به حشرهکشها و به حداقل رسیدن آلودگی محیط و مخاطرات ناشی از بقایای حشرهکشهاست که در استراتژی کنترل تلفیقی مورد توجه قرار گرفته است.
نتیجهگیری: برنامههای مبتنی بر کنترل تلفیقی سوسریها در قالب «هرم تاکتیکهای مدیریت تلفیقی» بهترین کارایی را در کنترل آلودگی به سوسریها در اماکن انسانی ارائه میدهد.
متن کامل [PDF 1654 kb]   (1786 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.