دوره 1، شماره 1 - ( بهار 1394 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 41-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (12052 مشاهده)
مقدمه و هدف: کلیفرم مدفوعی و اشرشیاکلی، باکتریهای شاخص آلودگی میکروبی موجود در آب آشامیدنی هستند. اتحادیه اروپا برای تعیین کیفیت آب آشامیدنی، کلستریدیوم پرفرنژنس را یکی از پارامترهای میکروبی برای کنترل کیفیت آب مصرفی انسان در نظر گرفت. این مطالعه به منظور کارایی کلستریدیوم پرفرنژنس در مقایسه با کلیفرم مدفوعی و اشرشیاکلی، برای ارزیابی آلودگی میکروبی آب طراحی شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 60 نمونه آب خام در طی خرداد تا آذر سال 1391 از منابع تأمین آب استان اصفهان با رعایت شرایط استاندارد برداشت و آنالیز گردید. برای تعیین باکتریهای کلیفرم مدفوعی، اشرشیاکلی، کلستریدیوم پرفرنژنس و استرپتوکوک مدفوعی، از روش تخمیر 10 لولهای تکغلظته استفاده شد. برای آنالیز داده از نرمافزار SPSS 18 با سطح معنیداری کمتر از 05/0 درصد استفاده گردید.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که در 2/46 درصد از نمونههای آب، حداقل یکی از باکتریهای شاخص آلودگی مدفوعی مثبت بود. بالاترین درصد شناسایی، به ترتیب به کلستریدیوم پرفرنژنس (5/36 درصد)، استرپتوکوک مدفوعی (6/34 درصد)، کلیفرم مدفوعی (8/28 درصد) و اشرشیاکلی (25 درصد) مربوط بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بالاترین وابستگی ارگانیسمهای شاخص، به ترتیب بین کلستریدیوم پرفرنژنس و استرپتوکوک مدفوعی (88/0 درصد) بود.
نتیجهگیری: کلستریدیوم پرفرنژنس میتواند شاخص مناسبی برای پایش کیفیت آب در کشورهای درحالتوسعه باشد که آب شبکه توزیع بهطور مستقیم و بدون تصفیه مصرف میشود. آزمایش برای اسپورهای این باکتری، میتواند حاشیه امن بالاتری از سلامت را برای پیشگویی کیفیت میکروبی آب آشامیدنی فراهم کند.

 
متن کامل [PDF 329 kb]   (3710 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.