دوره 2، شماره 1 - ( بهار 1395 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 45-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشجوی دکتری بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یزد، یزد، ایران
چکیده:   (6142 مشاهده)

مقدمه و هدف: از مهمترین آلایندههای موجود در شیرابه زباله، فلزات سنگین میباشند که با ورود به زنجیره غذایی و در نهایت رأس هرم غذایی، اثرات بهداشتی خطرناکی برای انسان ایجاد خواهند نمود. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی کلینوپتیلولایت اصلاحشده در حذف یونهای فلزات مس و روی از شیرابه محل دفن زباله و مدلسازی ایزوترم واکنشهای جذب میباشد.

روش کار: مطالعه حاضر، از نوع مقطعی بوده و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. شیرابه زباله محل دفن شهر بم بهعنوان یک نمونه واقعی در چهار فصل سال 1393 مورد آزمایش قرار گرفت. بهمنظور حذف مس و روی از زئولیت طبیعی (کلینوپتیلولایت) اصلاحشده با محلول دو مولار HNO3 استفاده شد.آزمایشها در سیستم ناپیوسته انجام گرفت. تأثیر پارامترهای pH، دوز جاذب و زمان تماس بر جذب فلزات سنگین موجود در شیرابه محل دفن زبالههای شهری توسط خاک کلینوپتیلولایت اصلاحی بررسی شد. سپس ایزوترمهای جذب هر یک از دو جاذب تعیین گردید.

یافتهها: حذف فلز روی در pH بهینه 5، زمان تماس تعادلی 120 دقیقه و مقدار جاذب 105 گرم بر لیتر به 92 درصد رسید. همچنین حذف 89 درصدی فلز مس در pH بهینه 5، زمان تماس تعادلی 165 دقیقه و مقدار جاذب 90 گرم بر لیتر مشاهده شد. ایزوترمهای جذب نشان دادند که ظرفیت این جاذب در جذب فلز روی بیشتر از مس بوده و با انرژی بیشتری جذب جاذب میشوند. فرآیند جذب از معادلات لانگمویر نوع دو تبعیت نمود (99/0= R2).

نتیجهگیری: ظرفیت جذب فلزات مس و روی بهوسیله کلینوپتیلولایت بالا بوده و طبق معادلات ایزوترم، جذب با انرژی زیادی صورت گرفت. با توجه به بازده حذف بالا، این روش برای حذف فلزات مذکور قابلطرح میباشد و مطالعات بیشتر برای بررسی امکان حذف سایر فلزات سنگین با این روش توصیه میشود.

 

متن کامل [PDF 781 kb]   (4207 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.